Inhoud
Dit vak geeft je een inleiding in de akoestische en articulatorische fonetiek. Je leert hierbij hoe sprekers spraakklanken produceren en hoe luisteraars ze waarnemen. Daarnaast verwerf je de nodige kennis omtrent de fysische eigenschappen van spraakgeluid en de werking van het menselijke gehoor.
Een aantal fundamentele vragen uit de fonetiek worden achtereenvolgens behandeld, zoals (i) wat is fonetiek? wat is taal en wat is spraak, en wat hebben ze met elkaar te maken?; (ii) wat is geluid en wat zijn de eigenschappen van spraakgeluid?; (iii) hoe wordt spraakgeluid voortgebracht door de spraakorganen?; (iv) hoe werkt het menselijk oor en hoe worden spraakgeluiden waargenomen?; (v) is er een verschil tussen horen en verstaan? hoe herkennen mensen woorden?; (vi) wat is intonatie en hoe kunnen mensen die waarnemen?
Naast theoretische kennis ontwikkel je ook een aantal praktische vaardigheden. Je leert onder meer hoe je zelf spraak kan opnemen, analyseren en bewerken. Je verkrijgt inzicht in de mogelijkheden van het gebruik van het open-source software programma PRAAT ten behoeve van (toegepast) taalwetenschappelijk onderzoek.
Docent
Dr. Reza Felahati
Periode
Dit vak wordt gegeven in de periode november-december. De studielast van dit vak is 6 studiepunten. Dit betekent dat van jou een tijdsinvestering van ongeveer 6×28 uur wordt gevraagd. Dat is 168 uur, verdeeld over 8 weken.
Toetsing
Studenten leveren wekelijks een practicumopdracht in. De eindtoets bestaat bestaat uit een schriftelijk tentamen. Enkel studenten die de practicumopdrachten hebben ingeleverd, kunnen deelnemen aan de eindtoets. Zowel de resultaten van het eindtentamen als de practicumopdrachten maken deel uit van het eindcijfer.
Doelgroep
Dit vak is voor studenten die na de premaster de masterspecialisatie TTW-Taalstoornissen willen gaan doen.
Voor meer informatie, klik op deze link naar de elektronische studiegids. Klik op ‘zoek vak’ en voer dan ‘Applied Phonetics’ in.
NB
Dit vak wordt in het ENGELS gegeven!